Netstof – Forbrug eller MisbrugFor at se story skal du give samtykke til statistik

Om der er tale om forbrug eller misbrug, kan være svært at beskrive og kan betyde noget forskelligt fra person til person. Hvis du har et forbrug af stoffer – uanset, om det er alkohol, cannabis eller andre stoffer, så er det godt at være opmærksom på dit forbrug. Her er en liste over ting, som du bør være opmærksom på.

Men jeg har bare liiiiige brug for….

Alle stoffer kan skabe afhængighed, hvis de bruges forkert, for ofte og for meget, men det er forskelligt, hvor hurtigt det går. Nogle af de stoffer som virker stærkt vanedannende er kokain og nikotin. De har en kort – men effektiv – virkning når du bruger dem, og samtidig vil du hurtigt få fysisk trang til at tage mere. Hvis du er ryger, så ved du at det er rigtig svært at stoppe med at ryge – du vil opleve fysiske abstinenser såsom svedeture eller humørsvingninger. Det kan kaldes fysisk afhængighed. Alkohol kan også give fysisk (og psykisk) afhængighed, men det er et mere langsomt vanedannende rusmiddel, og det er også derfor, at du godt kan drikke rigtig meget en fredag, uden at have den samme trang til at drikke om lørdagen.

Der er nogle, der mener, at man ikke kan blive afhængig af cannabis, men der er ikke sandt. Det vil dog ofte vise sig som en anden form for afhængighed, nemlig psykisk afhængighed. Det kan vise sig ved, at cannabis gør dig glad, stopper tankemylder eller dæmper angst. Det lyder måske ikke som en dårlig ting, men cannabis fjerner ikke følelserne, det dæmper dem bare. Det vil sige, at du stadig kan opleve for eksempel tristhed, tankemylder eller angst, når du ikke ryger, og at du gradvist skal ryge mere og mere for at opnå samme følelses-dæmpende effekt.  

Forbrug vs. misbrug

Forbrug: Et stofforbrug, også kaldet et rekreativt forbrug, indebærer typisk lejlighedsvis eller socialt forbrug af stoffer, på en kontrolleret og afgrænset måde. Det kendetegnes ved mådehold, fravær af trang og evnen til effektivt at fungere i dagligdagen efterfølgende. Rekreative brugere bruger stoffer til at forkæle sig selv ved bestemte lejligheder eller for at forbedre sociale oplevelser uden at føle sig tvunget til at gøre det regelmæssigt.

Misbrug: Misbrug og afhængighed, derimod, kendetegnes ved tvangspræget søgen efter og brug af stoffer. Det indebærer tab af kontrol over stoffet, en besættelse af at skaffe og bruge det og opleve abstinenssymptomer, når man ikke bruger det – disse symptomer kan være både fysiske og psykiske. Afhængighed påvirker alle aspekter af en persons liv og fører ofte til negative konsekvenser i både ens relationer, arbejde og sundhed.

Hvordan skelner jeg mellem forbrug og misbrug?

Regelmæssig, hyppig og stigende stofbrug er et advarselssignal om misbrug. Hvis du føler behov for at bruge et stof oftere eller i større mængder for at opnå samme effekt, kan det tyde på et problem.

Intens og vedvarende trang til et stof, sammen med en manglende evne til at reducere eller kontrollere brugen, er et karakteristisk træk ved afhængighed. Hvis du føler en konstant trang til at bruge, er det tid til at søge hjælp.

Når stofbruget begynder at påvirke dine daglige forpligtelser som skole, arbejde, venner, kæreste eller familie, er det et klart tegn på et problem. At forsømme undervisning eller arbejde på grund af at du vælger stofferne, indikerer et misbrug.

Hvis du oplever abstinenssymptomer, når du ikke bruger et stof, for eksempel angst, irritabilitet, kvalme eller rystelser, er det et stærkt tegn på, at din krop er blevet fysisk afhængig af stoffet.

Anstrengte relationer, isolation eller tab af interesse for aktiviteter, du tidligere nød, kan antyde et misbrug. Når stofbrug prioriteres over dit sociale liv, er det tid til at søge hjælp.

Hvis du bruger en stigende mængde penge på stoffer og kæmper for at opfylde økonomiske forpligtelser, er det et stærkt tegn på, at et misbrug kan være på spil.

Hvad har man af muligheder?

Man kan godt have problemer med alkohol, hash eller andre stoffer uden at være afhængig. Men uanset, om du føler, at dit forbrug er ved at blive problematisk eller du er bange for, om du er ved at blive afhængig, så er det en god ide at snakke med nogen. Det kan være din ven, nogen i din familie eller måske en rusmiddelrådgiver. På netstof kan du finde kontakter  i din kommune, hvis du har lyst til at tale med nogen. De fleste steder kan du starte med at være anonym, hvis du synes, det er rarest.

Hvis du overvejer, om det kunne være en god idé at få hjælp til at skære ned eller stoppe dit forbrug, så kan du læse mere om, hvad behandling egentlig er her

Det kan være svært at skulle fortælle nogen om deres problemer, så du kan også starte med selv at prøve at få kontrol over dit forbrug. Du kan læse gode råd til at få kontrol her.

Hvis du har spørgsmål eller er i tvivl, er du også velkommen til at skrive helt anonymt til vores brevkasse eller SMS coach. Vores eksperter kan hjælpe dig med at blive afklaret.

Fandt du hvad du ledte efter?